Отворено писмо М. Ђорђевићу

Наивно верујући да је Синдикат ЕПС заиста синдикат и да су људи који се представљају као представници својих синдикалних организација идеолошки заиста синдикалци, надао сам се да ће, пре свега, разум, а онда и формално правни аргументи надвладати сујету и интересе који са синдикатом и синдикализмом немају никакве везе...

Лакрдија од синдикалних избора и тзв. „Јединствена синдикална листа“ показала је на крају да је цела та акција фарса која је за циљ имала заштиту доброг дела синдикалаца који нису имали петљу да организују коректне изборе и међу својим колегама, члановима синдиката, провере да ли уживају њихово поверење. Други мотиви везани су за трговину утицајем и заштиту бизнис интереса појединаца којима је синдикат постао бизнис, а не оно за шта је основан и постоји.

Цела акција „наводних избора“ од самог старта каналисана је тако да избора и не буде већ да се под плаштом избора укину синдикалне организације, чланице Синдиката ЕПС и да се апсолутна власт усмери ка једном човеку и групици послушника, климоглаваца, који ће слепо пратити вођу. Тако је мимо одлуке Извршног одбора Синдиката ЕПС, што би била редовна процедура, предлог за чланове Ц.И.К. освануо тек у материјалу за Г.О. ( гласачка машина у којој не можете наћи никакво логично објашњење око броја и састава исте ) у коме су све радници централе Синдиката ЕПС који су у врло „специфичним“ односима са председником, једини члан који није из централе, ето чуда, је из Колубаре. Зар није било логично да свака делатност да своје представнике? Таква Ц.И.К. преузима неприпадајуће ингеренције, ставља се изнад Статута Синдиката ЕПС, доноси одлуке бе да се позива на било какве правне норме...глуми инквизицију, преки суд, или шта већ.

Уместо да испоштујеш слободно изражену вољу чланова синдиката, организујеш, мимо Статута, нелегалну групу и спроводиш паралелене изборе, на којима су чланови, и поред притисака, претњи, уцена којима си их изложио уз помоћ највишег пословодства ЕПС и којекаквих политичких експонената, фалсификатима и лажним обећањима, јасно дали до знања да твоји изабраници не уживају њихово поверење. Сама чињеница да не прихваташ и не признајеш вољу чланства говори у прилог томе да теби до чланства није ни стало, да су за тебе чланови само бројке са којима се играш и манипулишеш приликом показивања своје „моћи и ауторитета“ представљајући се као апсолутни „газда“ синдиката. Тако манипулишући цифрама у „успех“ избора убрајаш масу људу који нису запослени у ЕПС групи већ раде у издвојеним предузећима од којих су нека приватизована. Да ли ти и такви „чланови синдиката“ треба да опредељују ко ће водити Синдикалну организацију ЕПС-ОДС Београд? Да ли ти, ти и такви чланови синдиката дају легитимитет да не поштујеш Статут и понашаш се као да је Синдикат ЕПС твоје приватно власништво? Очигледно да сматраш да је преко 2000 чланова из две синдикалне организације који мисле другачије занемарљиво и није вредно обраћања пажње, као и маса чланова који негодују на сва ова дешавања и мисле својом главом нису врeдни помена? Не могу, а да не споменем тј. поставим питање моралног кредибилитета твојих изабраника који су на „изборима“ прошли, наравно под присилом послодавца, са минималним процентом излазности, кога они представљају, какав то они ауторитет и пред киме имају или мислиш да ни то није важно? Где је то још забележено толико ангажовање пословодства у синдикалним изборима и да ли је сходно томе тај синдикат директорски или раднички? Којим још правним насиљем или каквим другим насиљем ћеш се служити да спроведеш у дело идеју о преотимању синдикалних организација које су се дрзнуле да буду своје и демократски настројене.

Опет, по ко зна који пут питам:

- Зашто запослени у дистрибутивној делатности немају заштитну опрему за рад годинама у назад?

- Зашто су запослени у дистрибутивниј делатности са најнижом зарадама у ЕПС групи?

- Коме су распоређени коефицијенти запослених који су напустили ЕПС последње две године?

- Да ли је истина да је Колубара повећала бројно стање у последње две године за 3000 запослених и да ли то има везе са предходним питањем?

- Да ли је Синдикат ЕПС дао сагласност на шиканирање чланова синдиката који се нису пријавили за добровољни одлазак из ЕПС?

Да ли, зашто, где, како....ни на једно питање постављено више пута нема одговора и поред настојања синдиката дистрибутера да се реагује по тим питањима.

Жао ми је због свега што се издешавало и што се дешава, жао ми је што су изнад интереса Синдиката ЕПС и његовог чланства стављени интереси појединаца и самим тим дестабилизован Синдикат ЕПС.

Синдикат је по дефиницији добровољно удружење и припада искључиво својим члановима, као такво има право на уређење и самоопредељење по својој жељи, а никако по жељи појединаца или којекаквих интересних група.

Чланови Синдикалне организације ЕПС-ОДС Београд јасно су се дана 12.12.2017. године изјаснили у ком правцу и са ким желе да иду. Свако правно или било какво друго насиље противно њиховом изјашњењу и жељи добиће и адекватан одговор.

Јасна порука Милане Ђорђевићу, теби и било коме другом је, НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ ДА НАМ ОДУЗМЕТЕ НЕШТО У ЧИЈЕМ СТВАРАЊУ НИСТЕ НИ УЧЕСТВОВАЛИ.

У Београду, 28.12.2017. године

Небојша Јовановић