Отворено писмо СО ЕПС-ОДС Београд

Поштоване колегинице и колеге,

Надам се да вам се више нећу обраћати поводом синдикалних избора али једноставно немогуће је не одреаговати на гомилу небулоза које свакодневно „неко„ фабрикује. У великој сам дилеми ко се бави овим писанијем, познавајући Милана Ђорђевића председника Синдиката ЕПС, није човек који нема петљу да стане иза изговорених речи или да потпише неки текст који напише. Као што сте видели памфлети који вам се потурају ових дана нису потписани нити су на меморандуму Синдиката ЕПС, тако да је велика дилема ко стоји иза њих. У недостатку аргумената, ненавођењу правног основа за тврдње које се износе све се своди на таблоидне памфлете.

Обзиром да се у памфлетима и постављају нека питања време ја да дефинитивно разјаснимо неке ствари.

Синдикална организација ЕПС-ОДС Београд је као самостално, правно лице једна од оснивача Синдиката ЕПС.

Лично, поштовао сам одлуке свог одбора, био сам спреман да се повучем из синдикалног живота уколико одбор изгласа другачије јер сам сматрао неморалним да учествујем у фарси од избора и за разлику од неких колега, председника синдиката, нисам се плашио да проверим да ли уживам поверење својих колега, чланова синдиката и нисам хтео да се кријем иза било кога. Друге личне разлоге нисам имао, што је верујем познато свима који ме макар мало познају. Једноставно, жеља ми је била да будем изабран, а не постављен. За разлику од квази избора који се спроводе у нашој СО уз невиђено масовно мобинговање запослених, поносан сам и захвалан колегама који су иако и тешко болесни, као и колегиницама које су на nородиљском одсуству, дошли да ми пруже подшку. Сматрам то личним успехом којим се мало ко може похвалити.

Манипулација са цифрама око подршке ( 28 000 чланова ), врло је дискутабилна и било би врло занимљиво да неко независно тело прегледа и позабави се детаљно са изборним материјалом у целој Србији. Чланство мора да зна да су у ту цифру ушли и на изборима учествовали као гласачи и као кандидати запослени у неким приватним фирмама, бившим Епсовим. Уз сво уважавање радника у тим фирмама, да ли они треба да одлучују у име чланова СО ЕПС-ОДС Београд???

Један од главних аргумената за опредељење организовања „ Јединствене синдикалне листе „ био је да се спречи уплив политике у синдикалне изборе, а једини ко је умешао политику, пословодство... јесу управо творци те листе. Бахатим понашањем, непризнавањем воље чланства и негативном пропагадом од стране организатора целе ове трагичне акције и само њиховим понашањем доведено је у питање јединство и опстанак Сидиката ЕПС.

Свестан сам да сметам, много питам и ни на једно питање не добијам одговоре. Из тог разлога поново постављам питања:

1. Зашто су запослени у дистрибутивној делатности голи и боси 3 године?
  2. Зашто запослени у дистрибутивној делатности, последње две године, први пут у својој историји имају најниже зараде у ЕПС?
  3. Где су коефицијенти од колега који су напустили ЕПС у последље две године?

Још једном се извињавам на узнемиравању али, истине ради, било је неопходно. Велики поздрав од једино легално новоизабраног и легитимног представника синдикалног руководства Синдикалне организације ЕПС-ОДС Београд, Небојше Јовановића.

У Београду, 21.12.2017. године

Синдикална Организација „ЕПС - ОДС Београд“

Председник: Небојша Јовановић